Sempena bulan Ramadan yang barakah ini, slot Mohon Pencerahan Ustaz akan menjawab persoalan-persoalan yang membelenggu penonton berkaitan Ramadan. Pada kali ini, Da’i Nasrul akan memberi penjelasan berkenaan soalan apakah hukum menjual sesuatu yang haram kepada muslim dan bukan muslim.

Allah swt menyuruh kita menjual sesuatu yang halal dan baik, kita ditegah sama sekali untuk menjual sesuatu makanan yang haram. Kalam para ulama’ mengatakan, bahawasanya sepertimana kita tidak boleh memakan sesuatu yang haram janganlah pula kita menjual perkara yang haram. Insya-Allah, semoga penjelasan ini dapat memberi pencerahan kepada kita semua.

Penceramah

Da’i Muhammad Nasrul Nizam

Beliau merupakan bekas pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin, Terengganu. Beliau pernah menyertai rancang realiti Da’i Pendakwah Nusantara 2016 di TV3. Sekarang berkhidmat sebagai perunding latihan & motivasi separuh masa di Itqan Patners Training & Consultancy.
Video

Siri Mohon Pencerahan Ustaz akan merungkai segala permasalahan dan persoalan yang dihadapi oleh para penonton dalam menjalani kehidupan seharian. Semua permasalahan penonton akan dijawab oleh para ustaz yang berkelayakkan. #MohonPencerahan

Terkini
48 Video
Episod 048

Apakah Hukum Orang Meraikan Hari Raya Dengan Baju Raya Baru?

Hukumnya sunnah dan sunat kerana dianjurkan oleh Nabi SAW.

Episod 047

Apakah Amalan Bagi Menghidupkan Malam Raya?

Perbanyakkan zikir dan juga bacaan Al-Quran sebagai persediaan untuk menyambut lebaran.

Episod 046

Apakah Amalan Yang Patut Diganti Dengan Amalan Iktikaf?

Apa-apa sahaja amalan yang dikira baik oleh syarak boleh diamalkan walaupun berada di rumah.

Episod 045

Bagaimanakah Jika Mengerjakan Ibadah Tetapi Hubungan Sesama Manusia Tidak Dijaga?

Menjaga hubungan sesama manusia adalah satu bentuk ibadah yang mulia di sisi Allah SWT.

Episod 044

Apakah Kelebihan Beriktikaf?

Ibadat iktikaf ini dianjurkan dan disarankan oleh Allah SWT.

Episod 043

Apakah Hukum Jika Mengejar Ibadah Tetapi Tanggungjawab Wajib Ditinggalkan?

Tanggungjawab seorang ketua keluarga dan anak kepada ibu bapa adalah wajib.

Program Lain Untuk Anda
Penaja

Sejadah Raudah

Sejadah bermotifkan kesenian Raudah. Sentuhan dari organisasi yang menghasilkan permaidani Masjid Haram & Masjid Nabawi.

Kenapa wujudkan Wadah?

AMRU mempunyai impian untuk memainkan peranan di dalam setiap perilaku serta amal baik umat Islam di seluruh dunia. Selain menjual peralatan ibadah seperti sejadah, mewujudkan Wadah adalah salah satu cara untuk kami mencapai impian tersebut. Semoga konten yang diterbitkan ini memberi manafaat kepada ramai orang.