Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, slot Mohon Pencerahan Ustaz akan menjawab persoalan-persoalan yang membelenggu penonton berkaitan Ramadhan. Pada kali ini, ustaz akan memberi penjelasan berkenaan persoalan jika kurma tiada, perlu mula berbuka dengan apa. Memakan kurma bukan syarat wajib berbuka puasa, ia adalah sunnah. Jadi jika tiada kurma, kita boleh berbuka dengan air kosong atau apa sahaja makanan yang ada di hadapan kita. Insya-Allah, semoga penjelasan ini memberi pencerahan kepada kita semua.

Penceramah

Ustaz Dr Wan Nasyrudin

Beliau merupakan seorang pensyarah senior di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di fakulti Pusat Kelestarian Turath Islami. Kepakaran beliau adalah di dalam kajian perbandingan al-Quran, Hadith dan Sains.
Video

Siri Mohon Pencerahan Ustaz akan merungkai segala permasalahan dan persoalan yang dihadapi oleh para penonton dalam menjalani kehidupan seharian. Semua permasalahan penonton akan dijawab oleh para ustaz yang berkelayakkan. #MohonPencerahan

Terkini
11 Video
Episod 011

Apakah Kesan Baik Puasa Terhadap Tubuh Badan?

Puasa bukan hanya sekadar menahan diri daripada makan dan minum.

Episod 010

Apakah Menu Terbaik Untuk Bersahur?

Pada sahur itu ada keberkatan.

Episod 008

Berbuka Puasa Dengan Makanan Ringan Atau Makanan Berat?

Rasulullah S.A.W mengajar kita berbuka bukan untuk kenyang.

Episod 007

Apa Amalan Yang Boleh Dilakukan 5-10 Minit Sebelum Berbuka Puasa?

Selain dari termenung dan borak kosong, ada amalan yang lebih baik.

Episod 006

Apakah Surah Yang Sesuai Dibaca Semasa Solat Sunat Taubat?

Bagi mengejarkan solat taubat ini, tiada bacaan khusus yang diajarkan.

Episod 005

Bilakah Masa Yang Sesuai Untuk Bertaubat?

Allah menerima taubat hambanya tanpa mengira waktu.

Program Lain Untuk Anda
Penaja

Sejadah Premium

Sejadah ini hadir dengan warna yang sangat memikat. Sulaman pada bahagian tepi sejadah pula memberikan sentuhan eksklusif.

Kenapa wujudkan Wadah?

AMRU mempunyai impian untuk memainkan peranan di dalam setiap perilaku serta amal baik umat Islam di seluruh dunia. Selain menjual peralatan ibadah seperti sejadah, mewujudkan Wadah adalah salah satu cara untuk kami mencapai impian tersebut. Semoga konten yang diterbitkan ini memberi manafaat kepada ramai orang.