Siri 010 Terbitan 1 August 2020

Cara Solat Sunat Istikharah Yang Mudah & Ringkas

Solat sunat istikharah didirikan bertujuan memohon petunjuk daripada Allah SWT, iaitu dalam membuat sesuatu pilihan yang terbaik. Solat sunat ini selalunya ditunaikan bagi memecah kekeliruan, ketidakpastian ataupun menambah keyakinan dalam membuat pemilihan.

Solat ini juga didirikan demi memohon petunjuk Allah SWT dalam menjalani kehidupan di dunia tanpa tersalah langkah dan matlamat yang tidak diredaiNya.

Tidak harus bagi seseorang memperkecilkan apa-apa perkara walaupun ianya nampak remeh. Lalu dia meninggalkan istikharah. Berkemungkinan, perkara yang diremehkannya itu nanti pada masa akan datang menjadi mudarat baginya.(Sheikh Abdurrahman al-Mubarakfuri)

Bilakah waktu yang sesuai untuk beristikharah?

Solat sunat istikharah boleh dilakukan bila-bila masa pun, tetapi masa terbaik yang disarankan adalah pada tengah malam, iaitu tepatnya di sepertiga malam. Solat ini jug sangat sesuai untuk didirikan semasa berqiyamulaiail.

Solat sunat ini sering didirikan selama tiga atau tujuh hari berturut-turut, dan kecendurungan sesuatu keputusan itu boleh dirasakan melalui gerak hati, mimpi dan sebagainya.

Berapakah rakaat solat sunat ini?

Solat istikharah boleh ditunaikan dengan dua rakaat atau sehingga 12 rakaat dengan enam kali salam.

Cara mendirikan solat sunat istikharah?

Niat


“Sahaja aku solat sunat isthikarah dua rakaat kerana Allah Taala.”

Rakaat Pertama

1. Dimulakan dengan takbir dan berniat dalam hati.
2. Membaca doa iftitah.
3. Membaca surah al-Fatihah.
4. Dianjurkan membaca surah al-Kafirun.
5. Rukuk dan iktidal.
6. Sujud, duduk antara dua sujud dan sujud kali kedua.

Rakaat Kedua

1. Dimulakan dengan lafaz takbir permulaan rakaat kedua.
2. Membaca surah al-Fatihah.
3. Dianjurkan membaca surah al-Ikhlas.
4. Rukuk dan iktidal.
5. Sujud, duduk antara dua sujud dan sujud kali kedua.
6. Membaca doa istikarah ketika sujud akhir;


“Maha Suci Engkau, tiada pengetahuan bagi kami kecuali apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.”

7. Duduk tahiyyat akhir.
8. Memberi salam.
9. Baca surah al-Fatihah dan berwirid. Perbanyak istigfar dan memohon keampunan Allah SWT.
10. Membaca doa solat sunat istikharah.

Doa Solat Sunat Istikharah:


“Ya Allah, aku memohon agar memilih mana yang baik menurut Engkau ya Allah.

Aku juga memohon diberikan kepastian dengan ketentuanMu dan aku memohon dengan kemurahanMu Tuhan yang Maha Agung.

Sesungguhnya Engkau Tuhan yang Berkuasa, sedangkan aku tidak tahu. Engkau Tuhan yang amat mengetahui segala sesuatu yang masih tersembunyi.

Ya Allah! Jika menurut pendapatMu urusan ini (sebutkan perkara tersebut) memberi kebaikan bagiku untuk agamaku, kehidupanku, dan pekerjaanku, maka takdirkanlah ia bagiku dan berkatilah ia padaku.

Jika menurut pengetahuanMu bahawa urusan ini (sebutkan perkara tersebut) memberi keburukan bagiku untuk agamaku, kehidupanku dan pekerjaanku, maka ku mohon agar Engkau jauhkan ia daripadaku dan kurniakanlah bagiku hanya kebaikan di mana sahaja aku berada. Jadilah aku orang yang redha atas anugerahMu.”

Penutup

Sesungguhnya istikharah adalah pembantu ketika buntu, sedih, keliru, putus asa. Bahkan, solat ini juga sebagai pertanyaan hambaNya kepada Allah, akan perkara serta penyelesaian yang terbaik di saat tidak tahu apa yang perlu dilakukan lagi.

Ini termasuklah dalam bab memilih pasangan, persimpangan memilih kerjaya, ataupun hal-hal lain yang membuatkan kita serba salah. Istikharah juga boleh ditunaikan walaupun sudah ada ketetapan jawapan sendiri, tetapi tetap mahukan keyakinan atas pilihan itu.

Jadi, beristikharahlah untuk menenangkan hati atas setiap apa jua tindakan dan pilihan yang diputuskan, semoga Allah SWT membalas dengan izin dan redaNya, amin.

Penulis

Rabiatul Adawiyah

Beliau mempunyai minat mendalam dalam bidang penulisan; terutamanya penulisan kreatif seperti cerpen dan puisi, selain isu semasa, sejarah dan keagamaan. Berkelulusan dalam bidang Pengajian Media dan Sejarah dari Universiti Malaya, kini sebagai editor dan penulis sambilan.
Artikel

Siri Tentang Solat adalah segalanya perihal solat. Ia perkara pertama yang akan dipersoalkan kelak. Pembelajaran berkaitan solat adalah proses perjuangan seumur hidup. #TentangSolat

Terkini
14 Artikel
Episod 014

Hikmah & Kelebihan Solat Awal Waktu

Jadikanlah amalan solat pada awal waktu sebagai keutamaan hidup.

Episod 013

Cara Solat Sunat Dhuha Yang Mudah & Ringkas

Allah bersumpah dengan ‘demi waktu dhuha’.

Episod 012

Cara Meraih Khusyuk Dalam Solat

Khusyuk itu bukan sahaja terletak pada hati.

Episod 011

Solat Sebagai Asas Disiplin Diri

Solat sebagai bukti ketaatan dan kepatuhan.

Episod 009

Panduan Solat Sunat Jenazah Yang Mudah & Ringkas

Andai berlaku kematian, dirikanlah solat jenazah bagi menghormati si mati.

Episod 008

Cara Solat Sunat Hajat Yang Mudah & Ringkas

Solat yang ditunaikan untuk memohon sesuatu permintaan.

Program Lain Untuk Anda
Penaja

Sejadah Kapas Asli

Mampu menyerap tekanan ketika solat dengan sangat baik. Khususnya pada bahagian sendi seperti tumit kaki, lutut serta pada dahi.

Kenapa wujudkan Wadah?

AMRU mempunyai impian untuk memainkan peranan di dalam setiap perilaku serta amal baik umat Islam di seluruh dunia. Selain menjual peralatan ibadah seperti sejadah, mewujudkan Wadah adalah salah satu cara untuk kami mencapai impian tersebut. Semoga konten yang diterbitkan ini memberi manafaat kepada ramai orang.