Siri 002 Terbitan 30 April 2020

Ketenangan Frekuensi Alpha Dalam Solat

Kuasa minda atau tenaga minda mula mendapat perhatian lebih daripada sedekad yang lalu di mana masyarakat mempelajari dan mengamalkan kuasa minda untuk berjaya dalam pelbagai bidang seperti bidang perniagaan, kesihatan serta pendidikan.

Dalam gelombang minda ini, terdapat empat jenis gelombang secara asasnya yang mempunyai peranan dan frekuensi yang berbeza-beza iaitu gelombang Delta, Theta, Alpha dan Beta.

Gelombang Alpha merupakan gelombang yang sangat diingini bagi setiap insan yang tahu tentang ilmu minda. Pada tahap ini, otak kita berada dalam keadaan rehat, tenang serta tidak memikirkan segala perihal masalah yang sebelum ini membelenggu akal fikiran kita.

Bagaimana Mendapatkan Gelombang Alpha?

Gelombang Alpha terhasil sewaktu minda kita berada dalam keadaan separa sedar iaitu pada frekuensi 9Hz hingga 13Hz. Pada keadaan ini kita dapat merasakan ketenangan, relaks, kreatif serta otak kita mampu memberikan banyak manfaat yang dominan.

Sebagai seorang hamba Allah, kita sangat beruntung kerana kita tidak perlu pergi jauh untuk dapat merasakan kehadiran gelombang ini. Gelombang Alpha sebenarnya boleh dipancing melalui solat.

Banyak kajian telah dilakukan sama ada di timur atau di barat yang menunjukkan bahawa isyarat ketenangan gelombang Alpha pada otak ada pada setiap posisi solat. Kehadiran gelombang Alpha dalam 17 rakaat sehari bisa menghilangkan keresahan dunia yang menghambat kita kerana sewaktu bersolat, kita meninggalkan segala perihal dunia di belakang kita dengan syarat solat tersebut disertakan dengan kekhusyukan.

Menurut satu kajian yang dilakukan oleh Jabatan Kejuruteraan Biomedikal di Fakulti Kejuruteraan Universiti Malaya, otak mengeluarkan frekuensi gelombang Alpha yang agak jelas ketika dalam posisi sujud.

Kekhusyukan Menghadirkan Ketenangan

Kita bukan sekadar menghadirkan diri kita di dalam solat tetapi kita menyerahkan seluruh jiwa dan raga kita untuk menghadap Allah, Tuhan Maha Pemberi Ketenangan. Kita menghayati setiap bacaan dalam solat, kita berzikir bertasbih memuji serta kita berdoa dengan tulus yang lahir dari hati.

Setiap perbuatan di dalam solat memerlukan penumpuan dan otak kita kekal fokus mencetuskan gelombang Alpha. Tahukah kita bahawa gelombang ini paling tinggi terhasil saat kita sujud? Bahkan, Rasulullah s.a.w bersabda bahawa:

“Tempat paling dekat di antara seorang hamba dengan Rabbnya adalah ketika dia sujud, maka perbanyakanlah berdoa ketika itu.” (Hadis Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)

Saat gelombang Alpha terpancar dalam bersolat, saat itulah kita merasakan ketenangan, kita bersungguh-sungguh berdoa memohon setiap apa yang dihajatkan. Segalanya lahir dari hati kita dengan penuh keikhlasan dalam kekhusyukan.

Munajat di Sepertiga Malam

Keheningan di sepertiga malam juga mampu memberikan kedamaian bagi setiap insan yang bangun untuk bersolat menghadap Tuhan. Pada waktu ini Allah yang Maha Tinggi akan turun ke langit dunia untuk memperkenankan segala permintaan hamba-Nya.

Dan pada waktu inilah gelombang Alpha akan membantu kita untuk berdoa dengan kreatif serta ikhlas dari hati kita. Bahkan bisa mengalir air mata saat kita bersujud memohon keampunan dari-Nya.

Hebatnya suasana sepertiga malam juga diakui oleh bekas Presiden Starbucks iaitu Michelle Gass. Menurut Entrepreneur.com, Gass bangun seawal 4.30 pagi untuk bersenam serta menyegarkan fikiran dengan menjemput gelombang Alpha. Gass berjaya menjadi Presiden Starbucks selama 15 tahun dan menjalani kehidupan yang teratur dalam meningkatkan produktiviti serta berjaya mengembangkan perniagaannya.

Sesungguhnya telah dijamin bahawa dalam solat ada ketenangan, dalam solat ada kebahagiaan. Bangunlah seawal pagi untuk bersolat kerana Nabi Muhammad s.a.w juga telah berdoa kepada kita sebagai umatnya:

“Ya Allah, berkatilah umatku pada waktu pagi.” (Hadis Riwayat At-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ahmad)

 
 
Rujukan:
M. R. P. Chek, Kuasa Minda Separa Sedar, Selangor: PTS Professional Publishing Sdn. Bhd., 2006.
D. D. Z. Abidin, Menjadi Ulul Albab, Selangor: PTS Publishing House Sdn. Bhd., 2015.

Penulis

Nur Ismalina Haris

Beliau merupakan seorang Pensyarah di Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin Perlis. Beliau seorang yang sangat meminati bidang penulisan dan telah menulis beberapa buah buku dalam bidang akademik.
Artikel

Siri Tentang Solat adalah segalanya perihal solat. Ia perkara pertama yang akan dipersoalkan kelak. Pembelajaran berkaitan solat adalah proses perjuangan seumur hidup. #TentangSolat

Terkini
14 Artikel
Episod 014

Hikmah & Kelebihan Solat Awal Waktu

Jadikanlah amalan solat pada awal waktu sebagai keutamaan hidup.

Episod 013

Cara Solat Sunat Dhuha Yang Mudah & Ringkas

Allah bersumpah dengan ‘demi waktu dhuha’.

Episod 012

Cara Meraih Khusyuk Dalam Solat

Khusyuk itu bukan sahaja terletak pada hati.

Episod 011

Solat Sebagai Asas Disiplin Diri

Solat sebagai bukti ketaatan dan kepatuhan.

Episod 010

Cara Solat Sunat Istikharah Yang Mudah & Ringkas

Solat bertujuan memohon petunjuk daripada Allah.

Episod 009

Panduan Solat Sunat Jenazah Yang Mudah & Ringkas

Andai berlaku kematian, dirikanlah solat jenazah bagi menghormati si mati.

Program Lain Untuk Anda
Penaja

Sejadah Kaabah

Sejadah bermotifkan sesenian Kaabah yang menggamit kenangan bersolat di tanah suci.

Kenapa wujudkan Wadah?

AMRU mempunyai impian untuk memainkan peranan di dalam setiap perilaku serta amal baik umat Islam di seluruh dunia. Selain menjual peralatan ibadah seperti sejadah, mewujudkan Wadah adalah salah satu cara untuk kami mencapai impian tersebut. Semoga konten yang diterbitkan ini memberi manafaat kepada ramai orang.